söndag 9 november 2014

Skogstur 3-7 Nov

Tur i kaupangerskogen


Siste turen for året gikk til kaupangerskogen der vi skulle lære om å leve i skogen. Vi skulle lære å brenne bål, lage kokegrop, og å sove i gapahuk. I 4 hele dager var min gruppe på samme sted. På natten der vi skulle sove alene, bestemte jeg, Siv, Sine og Jørgen å campe på samme sted. Det vi sleit med var å lage bål. Vi hadde gjort det på akkurat samme måte som vi har blitt lært det. Vi dreiv på i 2 hele timer før vi fant ut hva vi gjorde galt. Valg av ved. Det var hele problemet. I stedet for å ta knus tørre furu greiner valgte vi å ta bjørk. Ikke smart.

Vi valgte å lage et vinterbål som ser sånn her ut:


(bilde hentet fra hib.no)


Grunnen til at bjørken brant dårlig er at den var for våt. I tillegg valgte vi en værutsatt bålplass der det blåste. I tillegg til bjørken hadde vi hakket opp veden til små kvister og brukte masse never. Ingen lykke.


(Foto: Sine Riis Dammeyer)


Vi prøvde og prøvde men fikk det ikke til. Slitne og irriterte bestemte vi oss for å bytte strategi. Vi bestemte oss for å lage et Fjellbål i stedet, bestående kun at gamle furu greiner og bjørke never. Vi brukte bjørke veden som skjold rundt bålet, det gjorde også at den tørket. Slik at vi kunne bruke den seinere og ikke ville røyke så mye som en våt bjørk gjør.
Men vi fikk fyr til slutt og alle barna fikk mat:)


(Foto hentet fra hib.no)



(Foto: Sine Riis Dammeyer)

     (Foto: Eget bilde)


Natt til torsdag hadde vi -1 grad og snø. Da fikk vi oppleve hvor mye forskjell et godt bål har å si. Det er super viktig å få fyr fort når man står opp om morgen. Furu er tingen. Gammel Furu inneholder ofte mye tyri. Tyri oppstår når treet dør. I følge SNL 2009 er Tyri død furuved som er sterkt gjennomtrengt av harpiks og terpentinstoffer. Dette brenner supergodt og er fra gammelt av brukt til å utvine tjære.


Kildehenvisning:

- Ïllustrasjonsbilder hentet fra: http://home.hib.no/ansatte/ker/uteskoleaktiviteter/lage_b%C3%A5l.htm
- Tyri 2009. Hentet 11.11.14 fra https://snl.no/tyri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar