lördag 2 januari 2016

Frankrike Okt 15

Om Correns



(Bilde: www.map-france.com)

Correns er en kommune i Var-distriktet som er en del av fylket Provence. Det er den første landsbyen i Frankrike som kan skryte på seg å være økologisk. De produserer alt fra mat til vin, der sist nevnte er deres største satsing. Siden Correns ble øko-bygd på 90-tallet har befolkningen nesten doblet seg, og har nå ca. 803 innbyggere (varierer på sesong) (francetvinfo.fr, 2013). Correns er omringet av fjellkjeden Massif du Bessillon, igjennom landsbygda renner også elva Argens. Correns er en liten landsby og består av en liten matvarebutikk, et bakeri og en cafe/pub.

Historie:
Ettersom Correns er på størrelse med Gjerde i Jostedalen, var det vanskelig å finne historie om det, men de har en kirke som har litt historie. I året 1 010 lovet pave Sergius IV til alle som kom til syndsforlatelse i Notre-Dame kirke i Correns ville få sine synder "tilgitt". Siden dette har «pardon» blitt feiret hver tredje mai som faller på en fredag. Dette skjer bare hvert sjette år. Under feiringen vil man kunne få syndsforlatelse hvis man går igjennom “Pardon-døren” som ved tradisjon blir åpnet fredag den 3. mai av biskopen fra Toulon. I 1613 kom 53,235 mennesker fra hele Provence å bekjenne sine synder til de 500 prestene som var tilstede for anledningen (Bugada, 2010).
Den opprinnelige kirken som ble bygget i 1002 kollapset i 1734, men i 1734 bygget de en ny kirke litt lengre nede i sentrum (Eglise Catholique du Var, 2014).

Landbruk:
Correns er den første landsbyen i Frankrike kalte seg "village bio", noe som betyr at landsbyen er basert på nesten 100% økologisk landbruk. Landsbyen ble inspirert av myndighetenes anbefalinger i 1997, og har siden holdt oppdrett uten plantevernmidler, og kjemikalier (Bugada, 2010). I Correns dyrkes olivenolje, honning, grønnsaker, kylling, ost og vin, som alle oppfyller kriteriene for økologisk bruk. Etter overgangen til økologisk landbruk har landsbyen nesten doblet sin befolkning iøpet av de siste 15 årene. Vinprodusenter var den første til å konvertere til økologisk landbruk, og siden da har resten av landsbyen også omlagt sin produksjon. I dag produseres vin samarbeidsvillig i området côte Provence av 15 familier, ca 8000 hektoliter økologisk vin. Kobber og svovel er de eneste produktene som brukes på vinåkrene (francetvinfo.fr 2013).

Chateau de Miraval


80 % av den økologiske produksjonen i Correns er vin. Chateau de Miraval er en stor «vingård/slott» som ligger i Miravaldalen nær Correns. I 2012, kjøpte Hollywood-paret Brad Pitt og Angelina Jolie Chateau de Miraval for omlag 60 millioner dollar. Her ble de også gift i august 2014. Chateau de Miraval dekker 500 hektar land og har både oliventrær og en stor vinproduksjon. Vinen vokser på ca. 350 meter over havet. Jorden består av spesielle leire og kalkstein som gir gode muligheter for vannforsyning i tillegg til gode klimatiske forhold med varme og solfylte dager og kalde netter, blir vinen frisk og balansert. Familien Perrin, er vinmakeren for området og har inngått samarbeid med Angelina Jolie og Brad Pitt i produksjon av vin på Miraval. De har blant annet produsert en rosévin som har blitt kåret til beste rosévin i 2012(http://www.miraval.com).

Huset har hatt mange eiere, blant annet jazzpianisten Jacques Loussier, som i 1978 bygget ett innspillingsstudio som siden har blitt brukt av flere kjente artister, blant andre Pink Floyd, Sting, Sade, The Cranberries og Gipsy King. På grunnlag av dette kalles en av husets viner Pink Floyd. Den har fått hele 90 av 100 poeng fra vinmagasinet wine spectator (http://www.miraval.com).

Klatring i Correns – Vallon sourn



Iver på toppen av Le Colibri (Foto: Andreas Helle)

Bare noen kilometre fra campingplassen I Correns finnes 236 klatreruter fordelt på 2 km. Her finnes det ruter for alle nivåer, men på grunn av mye overheng er de fleste rutene gradert til 6, 7 og 8. Typen stein I område er kalkstein, den samme type stein som finnes I fjellkjeden dolomittene I Italia. Provence
var en gang dekket av hav, der sedimenter la seg i bunnen for 140 millioner år siden. Sedimentene ble sammenpresset, oppvarmet og løftet opp til overflaten. (Bugada, 2010. Vallon sourn er en sensetiv biotop der de lokale er svært beskyttende over område. Derfor er det ikke lov til å campe her I nærheten. Det er heller ikke lov å klatre eller sette bolter på andre siden av elva der klatrefeltet er (Lauterkorn, 2013).


På 1960-tallet begynte Jean Fabre å reise til Châteauvert på sommerferie til sine besteforeldre for å hjelpe dem med å plukke vindruer. Ilag med Jean-Marie Picard Deyme etablerte han de første rutene i område. På samme tid begynte også Michel Fauquet og Marc Guiot å etablere ruter. Men det var ikke før rundt 1980 at det ble skikkelig øking av antall ruter. Jean-Marc Roman og Jean-Marc Troussier lagde om lag 20 nye ruter på denne tiden. På slutten av 80 tallet ble det lagd ytterlige 50 nye ruter av Daniek Gorgeion med venner. På begynnelsen av 90 tallet ble derimot feltet stengt da grunneier var redd for å måtte stillle med juridsk ansvar for ulykker. Senere ble Vallon Sourn overtatt av regionen og det ble igjen lovlig å klatre her. På samme tid ble boltene byttet og limboltene ble tatt I bruk, det ble også opprettet lettere ruter. Den første førerboken kom I 1997, der 100 ruter var klar. Vedlikehold må til regelmessig på grunn av stor pågang av klatrere, spesielt I sommer månendene. Dette er det FFME (Federation francaise de la montage et d’escalade) som ordner (Thyrrestrup, 2014).

Kildehenvisning:



Lauterkorn, C. (19.08.2013). Chateauvert – our Spring climbing escape in Vallon Sourn. Hentet fra: http://klimbingkorns.de/chateauvert-our-spring-climbing-escape/

Thyrresterup, G. (28.11.2014). Klatretur til Frankrike. Hentet fra:
http://gammegry.blogspot.no/2014/11/klatretur-til-frankrike.html

http://www.provenceweb.fr/e/var/correns/correns.htm
francetvinfo.fr, 2013. VIDEO. Correns, le premier village français (presque) entièrement converti au bio. Hentet 05.10.2015 fra: http://www.francetvinfo.fr/economie/commerce/video-correns-le-premier-village-francais-a-produire-du-100-bio_418763.html


Château Miraval. Hentet 05.10.15 fra: http://www.miraval.com/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar