lördag 2 januari 2016

Solund 7-10 sept 2015

Hvordan padle havkajakk?






(Eget bilde)

Fremdriftstak

Med rett padleteknikk bruker man de store muskelgruppene i kroppen. Riktige fremdriftstak er viktig for å opprettholde fart og unngå bruk av feile muskler. Her er det strake armer, rotasjon i overkroppen og fotbruk som er nøkkelen til optimal fremdrift.

Lavt støttetak

Støttetak er en måte å unngå å gå rundt. "Hold albuene høyt og vend årebladet med flatsiden ned mot vannet. Slå åren ned i vannet, og deretter trekk kroppen inn mot senteret av kajakken igjen" (Husebø, 2013).

Sveipetak

For å svinge en kajakk bruker man noe som heter sveipetak. 
"Sett årebladet i vannet så langt fram mot baugen du kan. Før så årebladet i en bred bue langs kajakken. Jo bredere bue, desto kraftigere blir svingeffekten" (Husebø, 2013).

Forskyving sidelengs

Sidelengs forskyving er fint om man skal komme nærmere andre padlere eller legge til kai. Husebø (2013) beskriver 2 metoder for å få til dette. 8 talls sveipetak og dratak:
"Den enkleste metoden er dratak. Da setter du årebladet i vannet med bladet parallelt med kajakken, rett ut for sittebrønnen. Trekk så årebladet rett inn mot kajakksiden" (Husebø, 2013).


"Da fører du årebladet som et åttetall i vannet. Jo større kraft du legger på åra, desto mer trekkes kajakken sideveis" (Husebø, 2013).




Kildehenvisning:

Husebø, T. (2013). Slik padler du riktig. Den Norske Turistforening. Hentet 02.01.16 fra: 

http://artikkel.ut.no/artikkel/1.11177520/








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar