lördag 2 januari 2016

Klatring på Kvam


Hvilket utstyr trenger man for å klatre ute?

Tau:
Tau er det viktigste hjelpemiddelet i klatring. Dette bruker man for å sikre klatreren for fall, samt gjøre en oppbremsing om en faller. For at et fall ikke skal være skadelig for klatreren er det viktig at man bruker et dynamisk tau og ikke et statisk. Dynamisk vil si elastisk og vil strekke seg om noen faller.

Sele:En sele brukes for å få riktig belastning ved fall eller rapell. De forskjellige typene av sele er sittesele, brystsele og kroppsele. Sittesele er mest brukt ved sportsklatring.


Hjelm:
Hjelm er veldig viktig for uteklatring, og ikke så mye for inneklatring, da denne er mest for å unngå steinsprang, karabinere fra andre klatrere over deg og ved fall (skalle borti fjellet)

Sko:

Klatresko har egenskaper for å kunne stå på små tekniske plasser.

Karabiner og slynger:

Karabiner som blir brukt i sportsklatring utendørs er, vanlige med og uten skru, og ekspress-slynger, disse består av en kortere slynge med to vanlige karabiner på hver ende. Slynger kommer i forskjellige lengder og kan brukes som en ekspress eller som en sikringsmekanisme når man setter topptaufeste eller snur (Trer tauet i toppen).

Taubrems:

Taubrems blir brukt ved sikring eller ved rapell. Den gjør at tauet blir bremset, og dermed kan man sikre et fall, eller fire seg ned fra et sted uten å brenne hendene sine.

(Bilde hentet fra www.klatresiden.no)


Kildehenvisning:

Håkonsen, H. (2005). Klatring i Fjell og Felt. Hentet fra: http://www.klatringogfriluftsliv.no/uploads/kifof.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar